Ekonomi

Küresel piyasalarda Fed rüzgarı sürüyor

ABD’de perakende satış büyümesinin Mart ayında beklentilerin üzerinde açıklanmasıyla tahvil getirileri yükselirken hisse senetleri büyük ölçekli teknoloji şirketleri öncülüğünde geriledi.

ABD tahvil getirileri Pazartesi günü birçok vadede 2024 zirvelerine çıkarken politika faizine hassas iki yıl vadeli getiri yüzde 5’e yaklaştı.

Pazartesi bir ara 14 baz puan yükselişle yüzde 4,66’ya çıkan ve Kasım 2023 zirvesini gören 10 yıllık getiri yüzde 4,61 civarında işlem gördü.

S&P 500 dalgalı bir seansın ardından Pazartesi gününü yüzde 1 üzerinde kayıpla kapadı. Düşüşlere Microsoft, Apple ve Nvidia öncülük etti. Wall Street’in korku göstergesi VIX de 19 puanı aşarak bu yılın zirvesine çıktı. S&P 500 vadelileri yüzde 0,2 düşüş ile kaybın sürebileceğine işaret ediyor.

Endişe Asya hisseleri ve para birimlerine de yansıdı. MSCI Asya Pasifik son üç ayın en sert düşüşünü yaşarken Hong Kong, Japonya ve Güney Kore yüzde 2 civarı kayıp yaşadı. Dolar Asya para birimlerine karşı güçlü. Hint rupisi dolar karşısında rekor düşük seviyeye geriledi. Kore wonu dolara karşı 2022’den bu yana en zayıf seviyeye inerken Endonezya rupisi de 2020’den beri ilk kez dolar başına 16 seviyesinin üzerinden işlem gördü. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 yükseldi.

UBS’in Fed tahmini

Piyasalar Fed’den ilk faiz indirimi beklentilerini ötelerken UBS stratejistlerine göre Fed’in faiz artırması “gerçek bir risk” haline geldi.

Aralarında Jonathan Pingle ve Bhanu Baweja’nın da bulunduğu UBS stratejistleri yayımladıkları notta, “Büyüme dirençli kalır ve enflasyon yüzde 2,5 veya daha yüksek bir seviyede takılıp kalırsa, FOMC’nin gelecek yılın başlarında faizleri yeniden artırmaya devam etmesi ve gelecek yılın ortalarında yüzde 6,5 Fed fonlama faizine ulaşması gerçek bir risk olacaktır” dedi.

Banka, hâlâ baz senaryosunun bu yıl iki faiz indirimi olduğunu belirtse de enflasyonun Fed hedefine gerilememesi ihtimalinin güçlendiğini ve bunun da tahvil ile hisse senetlerinde derin bir satış dalgasına start verecek faiz artışına yol açabileceğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu